Legfrissebb cikkeink

2004-09-18

Hogyan válasszunk keresőmarketing céget?

Jó keresőmarketing céget találni nehéz. Sokan ajánlanak sokféle szolgáltatást, és előre nem tudhatjuk, hogy kínálatuk valóban hatékonyan fogja-e segíteni weboldalunk keresőkben való jelenlétét. Azonban van pár egyértelmű jel, melyre nem árt, ha odafigyelünk.

Ha ezt mondják: Bejelentjük oldalát az összes keresőbe!

Ajánlatunk: El innen!

Minden olyan cég, amely azt mondja, hogy négy vagy öt keresőnél többe ajánlja oldalunkat, tulajdonképpen nem ajánlja egyikbe sem. Általában ingyenes hirdetési oldalakra rakják be a weboldalunk (Free For All oldalak), vagy folyamatosan támadják a keresőket azzal, hogy egynél többször ajánlják oldalunkat. Jelen pillanatban a legtöbbet használt kereső a Google és a Yahoo, valamint a keresések kis hányadát a Teoma bonyolítja. Önnek nem kell oldalát a keresőkbe ajánlania – azok meg fogják találni az oldalt a külső linkek alapján.

Ha ezt mondják: Betesszük az oldalát szakmai katalógusokba!

Ajánlatunk: Hallgassuk meg őket!

Vannak olyan keresőmarketing szakemberek, akik azt ajánlják, hogy oldalunkat beteszik szakmai katalógusokba. Ez a szolgáltatás megérdemli figyelmünket, hiszen egy jól megírt leírás, illetve egy megfelelően kiválasztott katalógus kategória növeli az oldal esélyét arra, hogy minél hamarabb bekerüljön a keresők indexébe a lehető legpontosabb leírással.

A katalógus linkek értékes linkértékkel bírnak oldalunk számára valamint saját maguk is küldenek látogatót oldalunkra. (Magyarországon ilyen tematikus katalógus az origo katalógusa, valamint bizonyos szempontból a lap.hu oldalak is. Külföldön a Yahoo-nak van nagy méretű katalógusa.)

Ha ezt mondják: Nem fogunk változtatni semmit weboldalán!

Ajánlatunk: El innen!

Azok a cégek, melyek azt mondják, hogy építenek egy pár lapból álló weboldalt, mely oldalunkra mutat annak érdekében, hogy legyen külső link oldalunkra, valójában nem optimalizálják oldalunkat a keresőknek megfelelően. Mások úgynevezett érkeztető oldalt készítenek, melyet nem raknak bele az oldal struktúrájába, csak a keresőkbe jelentik be. Ez az érkeztető oldal tele van szórva az oldalhoz tartozó kulcsszavakkal, a probléma viszont az, hogy ezekre az oldalakra nem mutat külső link, valamint a keresők “támadásnak” is érzékelik, és könnyen meglehet, hogy az egész oldalunkat kitiltják indexükből. Ez pedig a lehető legrosszabb, ami történhet.
Tehát, ha valaki azt mondja Önnek, hogy nem fog az oldalhoz nyúlni, az nem tudja mit jelent a keresőmarketing.

Ha ezt mondják: Optimalizáljuk oldalát a keresőknek megfelelően!

Ajánlatunk: Hallgassuk meg őket!

Egy profi keresőmarketing cég Önnel együtt dolgozik azon, hogy felkutassák a legmegfelelőbb kulcsszavakat, átírják az oldalak kódját ha szükséges, megfogalmazzák a weboldal szövegét, valamint a lehetséges hivatkozásokat. Ezek a cégek azon dolgoznak, hogy a keresőknek és a látogatóknak is teljesen hozzáférhető, felhasználóbarát oldalakat készítsenek, és közben a releváns kulcsszavakat is használják.

Valószínüleg ajánlani fogják, hogy az érkeztető oldalt távolítsa el weboldaláról, ne használjon keretes oldalakat, flash alapú navigációt, Javascript linkeket, valamint még egyéb olyan dolgokat, melyek zavarhatják a felhasználókat, valamint a kereső robotokat.

Ha ezt mondják: Garantáljuk az első helyet a keresőkben!

Ajánlatunk: El innen!

Az igazság az, hogy senki nem tudja garantálni az első helyezést a keresőkben egy bizonyos kulcsszóra sem. Persze létezhetnek olyan kulcsszavak, melyekre szinte senki nem keres rá, ezekre lehetünk elsők a keresőkben, de mivel senki nem keresi ezeket a kifejezéseket, ezért nem is érdemes.
A fizetett hirdetések között pedig bárki első lehet, csak legyen elég vastag a pénztárcája. Az Ön számára meggyőző egy olyan keresőmarketing cég, mely például a Google jobb oldali fizetett hivatkozásai között hirdeti magát?

Ha ezt mondják: Jobb eredményt garantálunk!

Ajánlatunk: Hallgassuk meg őket!

Egy jó keresőmarketing cég garantálhatja azt, hogy munkájuk eredményeként a weboldal nekiáll potenciális érdeklődőket generálni. A legjobb cégek pedig képesek a látogatókat vevőkké átalakítani, nemcsak a forgalmat és az oldal helyezését javítani.
Megeshet, hogy miután egy keresőmarketing cég elvégezte a munkáját oldalunkon, tapasztalunk egy kis forgalom visszaesést. Ezzel nincs semmi baj, sőt, általában azt mutatja, hogy az oldal minőségi látogatókat kap, a korábbi nagy számú látogatóáramlás helyett.

Összegzés

A keresőmarketing eredményeképpen az oldalnak mindenképpen irányított látogatókat kell kapnia, valamint a weboldal szövegének gondosan megtervezett megírásával a keresők tartalmi igényeinek is megfelelhetünk. Óvakodjunk azoktól a cégektől, akik nem osztják meg velünk, hogy mit is akarnak csinálni oldalunkkal. Ne feledjük azonban, hogy a keresőmarketing eredményét nem láthatjuk azonnal, érdemes pár hónapos tesztelés után értékelni az eredményeket.


Hozzászólások

  1. Katalin · 2010-11-19 17:16 · #

    Köszönöm az ismertetőt.
    Nagyon hasznos olyanoknak mint én, akik sajátmaguk szeretnének csinálni egy weboldalt.


Írja meg véleményét Ön is a cikkről!

Minden hozzászólást szívesen várunk, de fenntartjuk a jogot, hogy a durva, témától teljesen eltérő üzeneteket töröljük. A kötelező mezőket csillaggal(*) jelöltük.

A spamek elkerülése miatt kérjük először nézze át hozzászólását.

Vissza az oldal tetejére ˆ

Cikk kategóriák

Oldalunkon érdekes cikkeket olvashat az online világgal kapcsolatos témákról. A bal oldalon találhatja a legfrissebb írásokat, de a jobb oldalon összegyűjtöttük Önnek a cikkeket kategóriák szerint is.

Szeretnénk az Ön visszajelzését is hallani, ezért kérjük írja meg véleményét az írásokkal kapcsolatban. Ezt könnyen megteheti a cikkek alatt található üzenetküldő doboz segítségével.

Kellemes olvasgatást kívánunk, és ne feledkezzen meg arról, hogy cikkeinket e-mail címe megadása nélkül is olvashatja egy RSS olvasó segítségével.(Hogyan?)