Legfrissebb cikkeink

2004-07-19

Mi is az az RSS olvasnivaló?

RSS feed ikon

Bizonyára Ön is találkozott már a fenti rövidítéssel, illetve ha oldalunk alján az RSS olvasnivaló linkre kattintott, egy furcsa kinézetű oldal jelent meg.

Sok weboldalon a jobb oldalihoz hasonló ikon is az RSS olvasnivaló jelenlétére utal.

Mi is az az RSS?

Az RSS vagy Atom fájlok hírek, cikkek gyűjteményét jelentik, melyek olvasásához nem kell web böngésző, illetve nem szükséges az adott oldalra sem elmennie a látogatónak, hanem egyszerűen egy hírolvasó segítségével el tudja olvasni a friss adatokat. Ezeket a hírolvasókat “aggregátoroknak” is nevezik, mivel összegyűjtik a híreket kedvenc oldalainkról.

A hírolvasókon keresztül értesülhetünk arról, amikor az adott oldalon frissül a tartalom, így nem szükséges oldalak tömegét végignéznünk, mivel az olvasó jelez, ha újabb olvasnivaló érkezik.

Mi a különbség az RSS és egy hírlevél között?

Az RSS olvasnivaló nagy előnye a hírlevelekkel szemben, hogy nem szükséges e-mail cím ahhoz, hogy híreket, cikkeket olvashassunk, hiszen egy speciálisan kódolt weboldalt töltünk be a hírolvasóba, ezzel megőrizve anonimitásunkat, illetve védve e-mail címünket az egyre terjedő spammel szemben. (A spam kéretlen levélreklámot jelent.)

Ha cikkeinket, híreinket szeretné Ön is azonnal olvasni, akkor a következő sort kell hírolvasójába beírnia, majd a feliratkozásra kattintania:

http://feeds.feedburner.com/lamanana

Melyik hírolvasót válasszam?

A hírolvasó kiválasztása operációs rendszertől függ. Néhány olvasó:

Windows rendszerre:

SharpReader
Egyszerű, de hatékony hírolvasó.

MAC OS X rendszerre:

NetNewsWire
Egyszerűen használható, elegáns aggregátor Macintosh gépekre.

Linux rendszerre:

Straw

Weben keresztül:

Google Reader
A nagy G által kifejlesztett RSS olvasó, Google Account szükséges.

BlogLines
Egyszerűen használható web böngésző alapú hírolvasó.

Kérdései vannak?

Ha további kérdései vannak, kérjük keressen meg bennünket, szívesen segítünk!


Sajnáljuk, de a cikkhez nem kapcsolódik hozzászólási lehetőség.

Vissza az oldal tetejére ˆ

Cikk kategóriák

Oldalunkon érdekes cikkeket olvashat az online világgal kapcsolatos témákról. A bal oldalon találhatja a legfrissebb írásokat, de a jobb oldalon összegyűjtöttük Önnek a cikkeket kategóriák szerint is.

Szeretnénk az Ön visszajelzését is hallani, ezért kérjük írja meg véleményét az írásokkal kapcsolatban. Ezt könnyen megteheti a cikkek alatt található üzenetküldő doboz segítségével.

Kellemes olvasgatást kívánunk, és ne feledkezzen meg arról, hogy cikkeinket e-mail címe megadása nélkül is olvashatja egy RSS olvasó segítségével.(Hogyan?)