Legfrissebb cikkeink

2008-02-24

Akadálymentes weboldal

Sokat olvashatunk manapság a különböző intézmények, szolgáltatók akadálymentessé tételéről. Ez alól a Web sem kivétel, weboldalunk akadálymentessé tétele apró változtatásokkal megoldható, és ezzel nem csak a fogyatékossággal élő embereken segítünk.

Miért fontos, hogy weboldalunk akadálymentes legyen?

Az internetet egyre több mindenre használjuk, adót vallunk be, mozijegyet vásárolunk, intézzük hivatalos ügyeinket. Fontos ezért, hogy azon látogatóinknak is elérhetővé tegyük oldalunk tartalmát, akik valamilyen fogyatékossággal élnek. Emberek millióinak okoz problémát a Web használata, sok weboldal és webtartalom számukra elérhetetlen, vagy csak részben használható, így ezen oldalak kizárják a fogyatékkal élőket a Web teljes körű használatából.

Mit jelent az akadálymentesített weboldal?

Az akadálymentesített weboldal azt jelenti, hogy a fogyatékkal élő emberek is tudják használni weboldalunk minden elérhető szolgáltatását. A W3C szerint : “Az akadálymentes web azt jelenti, hogy a fogyatékkal élő emberek érzékelni, megérteni, navigálni tudnak a Weben, valamint interaktív módon tudják használni és hozzájárulásukkal építik a Webet.”

Hogyan lehet weboldalunk akadálymentes?

A fentiek miatt a W3C létrehozott egy ajánlásokból álló dokumentumot, mely a weboldal fejlesztőket, karbantartókat célozza meg, és lefekteti az akadálymentes weboldalak elkészítésének irányelveit (WCAG – Web Content Acessibility Guidelines). Jelenleg a dokumentum a 2.0 verziónál tart (a WAI 2008-ra prognosztizálja a teljes 2.0 verzió elkészültét). Az irányelvek ellenőrző pontokat tartalmaznak, melyek teljesítése esetén weboldalunkat akadálymentesnek nevezhetjük.

Jelenleg a weboldalak akadálymentességének mérése elég nehézkes, mivel vannak az ellenőrző pontok között olyanok, melyek emberi beavatkozás nélkül nem mérhetőek, tehát a folyamat nem automatizálható. A 2.0 verzió egyik célja, hogy minél jobban lehessen automatizálni (gépiesíteni) az ellenőrző folyamatot, így a weboldalak auditálását is könnyebbé lehet tenni.

Mit nyerhetünk még, ha weboldalunk akadálymentes?

A fent említett egyértelmű okok mellett sok más szempont miatt is érdemes odafigyelnünk hogyan készítjük el weboldalunkat.

  • Az akadálymentes weboldalakat a nem fogyatékkal élők is hatékonyabban tudják használni
  • Az idősebb emberek könnyebben tudják használni oldalunkat
  • Technikai szempontból weboldalunk sokkal olvashatóbb lesz nemcsak a felhasználóknak, de a keresők számára is
  • Hangsúlyozza, hogy az Ön cége részt vesz a társadalmi felelősségvállalásban, az egyenlőség megteremtésében

Legyen az Ön weboldala is akadálymentes!

Kérjük, fontolja meg a fentieket, és lépjen még ma, hogy weboldalát akadálymentessé tegye! Amennyiben segítségre van szüksége, lépjen kapcsolatba velünk.


Sajnáljuk, de a cikkhez nem kapcsolódik hozzászólási lehetőség.

Vissza az oldal tetejére ˆ

Cikk kategóriák

Oldalunkon érdekes cikkeket olvashat az online világgal kapcsolatos témákról. A bal oldalon találhatja a legfrissebb írásokat, de a jobb oldalon összegyűjtöttük Önnek a cikkeket kategóriák szerint is.

Szeretnénk az Ön visszajelzését is hallani, ezért kérjük írja meg véleményét az írásokkal kapcsolatban. Ezt könnyen megteheti a cikkek alatt található üzenetküldő doboz segítségével.

Kellemes olvasgatást kívánunk, és ne feledkezzen meg arról, hogy cikkeinket e-mail címe megadása nélkül is olvashatja egy RSS olvasó segítségével.(Hogyan?)