Legfrissebb cikkeink

2004-12-18

Hogyan készítsünk szabványos weboldalt? – Harmadik rész

Hogyan készítsünk szabványos weboldalt?

A harmadik részéhez érkeztünk a tanfolyamnak. Ebben a részben már teljesen összeáll az elkészítésre kerülő weboldal design, szép fejléccel és a belső tartalmi elemek grafikájával együtt. Megmutatjuk a helyes betűtípus választást is a készülő weboldal számára.

Akik az előző két részt elmulasztották, itt találhatják az első részt a menürendszer megrajzolásáról, itt pedig a második részt a megfelelő színkombinációk kiválasztásáról, valamint a weboldal hátterének elkészítéséről.

Újra Veerle Pieters lesz a vezetőnk, kinek segítségével egy érdekes Photoshop technikát is elsajátíthatunk.
Ez lesz az utolsó design-nal foglalkozó rész, ezután a grafika „szétvágása” következik, majd az egész átültetése XHTML és CSS formába. Itt látható a végeredmény egy részlete:

CSS Design részletek

Ma elkészítjük az egész minta designt. Néhány tippel és tanáccsal fogunk szolgálni, hogy hogyan lehet a fejlécet megalkotni, és végső simításként díszíteni.

A fejléc elkészítése

Az általunk választott színpaletta

A tanfolyam első és második részében elkészítettük a gombokat és kiválasztottuk a színeket. Itt az ideje keresni egy olyan képet, mely tartalmazza azokat a színeket, amiket a fejlécben használni fogunk. Ha a színpalettára nézünk, akkor láthatjuk, hogy zöldet és rózsaszínt tartalmaz. Arra gondoltunk, hogy a világos rózsaszínt választjuk a kisebb elemek kiemelésére (mint például a pöttyök a navigációban), a sötét pirosat a fejléc számára és a zöldet az ikonnak.

Az alábbi képet használjuk fel a fejléchez, de mivel a piros virág túl piros, ezért egy kicsit rózsaszínűbbé varázsoljuk. A Photoshop Edit > Adjustment > Hue/Saturation (billentyűzettel: control + u Windowson, command + u Macintosh gépeken) parancsával kiválasztottuk a piros („Reds”) csatornát, és a Hue értékét +24-re állítottuk.

Virágok

A következő lépés az, hogy kiválasszuk a kép egy részét, mely tartalmazza a megfelelő színeket. Ennek a különleges fejlécnek az elkészítése egy kis kreativitást kiván meg, és próbálgatások után érhetjük el az általunk kívánt hatást. Mi az alábbi képrészletet választottuk.

Fejléc

A kép természetesen le van kicsinyítve, az eredeti mérete 1600×1200px volt. A megfelelő hatás eléréséhez a Photoshop Filter > Artistic > Paint Daubs szűrőjét használtuk. Az eredmény:

Fejléc effekttel

Ezt a képet már rákeverhetjük a piros háttérre. Végső lépésként pár vonalat (path) rajzoltunk a Toll (Pen) eszköz segítségével. Control (command) + egérkattintással az adott layeren kiválaszottuk a vonalakat, és az Ecset (Brush) eszközzel a kiválasztás szélét rózsaszínre festettük, utána pedig 30-as értékre állítottuk az Opacity értékét. Aztán duplikáltuk a layert, elforgattuk egy kicsit, széthúztuk, aztán megint duplikáltuk, és így tovább.

Nézze meg a következő QuickTime mozit, hogyan készültek a fentiek.

A jobb oldalra került ez a kis díszítés (a Tamuz betűtípussal). Az eddigi eredmény:

Fejléc díszítéssel

Az oldal címe

Az oldal címe is szerepel a fejlécben, valamint egy kis ikon vagy logó. Mi egy kaktuszt választottunk, mely színeiben is alkalmazkodik a színpalettánkhoz. És végül a feliratban használt betűtípus a Bon Guia. Íme a végső fejléc:

Végső fejléc

Néhány link a díszítésekhez, betűtípusokhoz:

A végső eredmény

A fejlécen és a gombokon kívül nincs már túl sok design kérdés. Rakjuk össze az eddig elkészült elemeket egy oldalra, és itt látható a végeredmény. A végső simítások persze ugyanolyan fontosak, mint a design többi része, szóval ne felejtsük el díszítőelemeket.

A fenti cikket Veerle Pieters írta, másolása, terjesztése részben vagy egészben csak a szerző engedélyével történhet.


Hozzászólások

Nem érkezett még hozzászólás a cikkhez. Legyen Ön az első!


Írja meg véleményét Ön is a cikkről!

Minden hozzászólást szívesen várunk, de fenntartjuk a jogot, hogy a durva, témától teljesen eltérő üzeneteket töröljük. A kötelező mezőket csillaggal(*) jelöltük.

A spamek elkerülése miatt kérjük először nézze át hozzászólását.

Vissza az oldal tetejére ˆ

Cikk kategóriák

Oldalunkon érdekes cikkeket olvashat az online világgal kapcsolatos témákról. A bal oldalon találhatja a legfrissebb írásokat, de a jobb oldalon összegyűjtöttük Önnek a cikkeket kategóriák szerint is.

Szeretnénk az Ön visszajelzését is hallani, ezért kérjük írja meg véleményét az írásokkal kapcsolatban. Ezt könnyen megteheti a cikkek alatt található üzenetküldő doboz segítségével.

Kellemes olvasgatást kívánunk, és ne feledkezzen meg arról, hogy cikkeinket e-mail címe megadása nélkül is olvashatja egy RSS olvasó segítségével.(Hogyan?)