Legfrissebb cikkeink

2004-08-09

Mit jelent a felhasználóbarát weboldal?

Melyek azok a funkciók, melyeket egy felhasználóbarát oldalnak tartalmaznia kell? Hogyan kerülheti el egy vállalkozás saját honlapja tervezésének buktatóit?

A web egy más fajta média

…az internet más média…

Sok cég esik abba a hibába, hogy a nyomtatott anyagait akarja felrakni a webre. Ez több szempontból is rossz megközelítés, de főként azért, mert ezek a vállalkozások nem veszik figyelembe, hogy az internet más média, mint a hagyományos nyomtatott kiadványok. Máshogyan olvasunk újságot, és más módon olvasunk a képernyőnkön. Átgondolt tervezés szükséges ahhoz, hogy egy dokumentumot a weben emészthetővé tegyünk, így biztosítva látogatóinknak, hogy oldalunk tartalmát könnyen olvashassák.

A design szerepe

Ahogy egy korábbi cikkemben említettem, egy jól megtervezett és megvalósított design alátámasztja a mondanivalót, és semmiképpen nem nyomja el azt. A design egy másik szerepet is kap egy felhasználóbarát oldal esetében, mégpedig azt, hogy a mondanivaló lényeges elemeit kiemeli és tagolásokkal olvashatóbbá teszi a sokszor száraz szöveget.

Megfelelően kialakított navigáció

A helyesen struktúrált menürendszer tulajdonképpen egy weboldal tartalomjegyzéke. Általános követelmény a navigációval szemben, hogy minden oldalon elérhető legyen, kiemelt helyen, a felhasználók által azonnal azonosítható formában.(Tehát nem minden oldalon másfajta stílusban, színekkel, hanem törekedve arra, hogy egységes legyen az egész weboldalon.)

A linkek megfelelő használata

Webdesign körökben sok vita folyik arról, hogy egy link (hivatkozás) legyen-e aláhúzott, vagy sem. A kutatások viszont azt mutatják, hogy a felhasználók az aláhúzott félkövér kék karaktereket linkeknek tekintik. Ezért nem ajánlott a szövegekben kiemelésként aláhúzást alkalmazni, helyette használjunk megvastagított szavakat, és ha lehet, akkor ne kéket.

Kapcsolatok mindenhol

A bekezdés címe arra utal, hogy az oldalon mindig elérhetőnek kell lennie a kapcsolati résznek, akár beépítve a menüstruktúrába, akár az oldal alján láblécként alkalmazva. Kínáljuk fel mindig látogatóinknak a lehetőséget, hogy kapcsolatba lépjenek velünk. Nincs annál lelombozóbb, amikor egy ígéretes termék vagy szolgáltatás oldalán járunk, és sehol nem találjuk az elérhetőséget.

A kulcs: jól kialakított struktúra

Árulhatunk bármilyen jó terméket, bármilyen jó szolgáltatást, ha az oldalon nehezen lehet megtalálni. Egy internetes oldal esetében mindig a legfontosabb a termék vagy a szolgáltatás, ezért ne a nyitó oldalra helyezzük cégünk bemutatkozását, mivel nem a céget áruljuk, hanem termékünket. (Hasonlítható a helyzet ahhoz, mintha egy kirakatban az eladók állnának, és nem a legújabb ruhák.)
Jó struktúra kialakítása nem könnyű feladat, ezért érdemes szakemberre hagyatkozni.

A hírlevél új ellenfele: az RSS olvasnivaló (feed)

Ahogy oldalunkon is láthatja, mi nem hírlevelet kínálunk, hanem egy újfajta formáját az új cikkek, hírek olvasásának. Az RSS olvasnivalóról olvashat egy régebbi cikkünkben, itt annyit fűznék hozzá, hogy az egyre növekvő weboldalakat a felhasználók már nem a “Kedvencek” listájába rakják el, hanem ha van az oldalon RSS olvasnivaló, akkor arra iratkoznak fel. A hatalmas mennyiségű információ áramlást nehéz lenne követni úgy, hogy minden weboldalra ellátogatunk, melyen frissülő információk találhatóak, ezzel ellentétben az összes weboldalt olvashatjuk hírolvasónkban.

Összegzés

A fentiekből is látható, hogy sok dolog szükséges ahhoz, hogy egy weboldal felhasználóbarát legyen. Ha szeretné oldalán alkalmazni a fenti technikákat, és segítségre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot velünk!

A fenti cikket Gazdag Gabriella írta, másolása, terjesztése részben vagy egészben csak a szerző engedélyével történhet.


Hozzászólások

Nem érkezett még hozzászólás a cikkhez. Legyen Ön az első!


Írja meg véleményét Ön is a cikkről!

Minden hozzászólást szívesen várunk, de fenntartjuk a jogot, hogy a durva, témától teljesen eltérő üzeneteket töröljük. A kötelező mezőket csillaggal(*) jelöltük.

A spamek elkerülése miatt kérjük először nézze át hozzászólását.

Vissza az oldal tetejére ˆ

Cikk kategóriák

Oldalunkon érdekes cikkeket olvashat az online világgal kapcsolatos témákról. A bal oldalon találhatja a legfrissebb írásokat, de a jobb oldalon összegyűjtöttük Önnek a cikkeket kategóriák szerint is.

Szeretnénk az Ön visszajelzését is hallani, ezért kérjük írja meg véleményét az írásokkal kapcsolatban. Ezt könnyen megteheti a cikkek alatt található üzenetküldő doboz segítségével.

Kellemes olvasgatást kívánunk, és ne feledkezzen meg arról, hogy cikkeinket e-mail címe megadása nélkül is olvashatja egy RSS olvasó segítségével.(Hogyan?)